top of page
  • Forfatters billedehamfrags

En heksejagt

Opdateret: 21. feb. 2021

Opslaget blev skrevet i forbindelse med 52 Ancestors in 52 Weeks-projektet.

Temaet for uge 15 er "Fire" - altså "ild".


Den her er til min mors familie.

Når en familie kan spores helt tilbage til 1500-tallet, hænger det som regel sammen med, at den på en eller anden måde har hævet sig over den almene bondestand. Det er også tilfældet for denne uges forfader, Las Nielsen Bindesbøls (ca. 1545-1625) familie. Både han, hans far og to af hans sønner var nemlig såkaldte herredsfogeder.


Herredsfogeden var en allerede højtstående selvejerbonde, som af lensmanden var blevet udnævnt til at udøve diverse funktioner ved det lokale ting, heriblandt at holde regnskab, lede debatter og fungere som dommer ved retssager. Udover denne titel var Las Nielsen fuldmægtig for lensmanden og kirkeværge i Aadum. Og så var han i øvrigt inkarneret heksejæger.

Las Nielsen boede i Aadum sogn, hvor også den daværende præst gik ind for forfølgelse og brænding af hekse på bålet. Sammen slæbte de blandt andet kvinden Johanne Hvidsdatter med til Landstinget i Viborg på grund af anklager om trolddomsudøvelse.

Altertavlen i Aadum kirke var en gave fra Las Nielsen.

Johanne var tidligere blevet beskyldt for at stjæle mælk og øl hos blandt andet Las Nielsen. Efter at være blevet konfronteret over dette havde Johanne som genæld brugt sin magi til at dræbe to af sin anklagers heste. Herudover havde hun ved trolddommens kraft været skyld i at præsten blev syg og at hans mor døde. Og så var hun flygtet to gange fra fængslet.


Johanne forsøgte, men der var ikke meget, hun kunne sige for at modbevise beskyldningerne. Heksen Anne Staffensdatter, som var blevet brændt tidligere på året, havde i sin bekendelse bekræftet, at Johanne var skyldig, og Las Nielsen afviste alle hendes forklaringer. Da Johanne ikke selv kunne påvise sin kristelighed og uskyld, vurderede landsdommeren, at hendes dårlige omdømme og de mange vidneudsagn ikke stod til at refutere. Johanne blev kendt skyldig i trolddom, hvorefter hun højst sandsynligt blev brændt på bålet.


Der kan findes mange flere detaljer om Las Nielsen Bindesbøls liv og hekseprocesser her:

samt side 89-96 i denne bog:

39 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page