top of page

Niels Christian scorede opad

  • Forfatters billede: hamfrags
    hamfrags
  • 15. mar. 2020
  • 2 min læsning

Opdateret: 21. feb. 2021

Opslaget blev skrevet i forbindelse med 52 Ancestors in 52 Weeks-projektet.

Temaerne for uge 11 og 12 er "Luck" og "Popular".


Den her er til min fars familie.


Jeg har valgt at slå uge 11 og 12 sammen til en enkelt historie om to af mine forfædre. Både fordi jeg i forvejen er bagud med mine opslag, men også fordi jeg netop har en historie, som passer på begge temaer. Den handler om min populære tiptiptipolde-stedmor, Ane Kirstine Harpøth (1785-1865), og min heldige tiptiptipoldefar, Niels Christian Thorning (1781-1866).

Billedet her er fra Hardsyssels årbog årgang 1913.

Ane Kirstine Harpøth voksede op på Ulfsund Herregård, som på dette tidspunkt var i familien Harpøths eje. Her var hun den ældste i en barneflok på kun to søstre. Sikkert derfor var hun et populært mål for alverdens frierbreve. Et af disse breve kan man se et afskrift af i bogen "Ringkøbing set fra Østergade". Her er det en Niels Christian Buch, som forsøger sig.

I samme bog finder man også en kladde til Ane Kirstines svar til hr. Buch, hvor hun elegant men endegyldigt melder afslag.

Derudover kan man i bogen læse en sidste kladde til et brev - også et afslag. Den modtagende bejler er ikke nævnt ved navn, men benævnes blot "Højtærede Hr. Ven". Og så står der, at han ejer en mølle.

Et lignende brev kunne Niels Christian Thorning også have risikeret at modtage. Efter at have været snedker i Holstebro havde han nemlig erhvervet sig Tvis Mølle, en vandmølle tæt ved storåen.

Selvom Niels Christian kun var i starten af sine 30'ere, var han enkemand. Men Niels Christian var ikke færdig med kærligheden endnu. Og han havde Kirstine Harpøth i tankerne.


Som Kirstine også selv nævnte i brevet ovenfor, var der på denne tid en vis klasseforskel mellem møllere og herregårdsejere, så det var på den måde ganske ambitiøst af Niels Christian at forsøge sig hos familien Harpøth. Men noget må have særskilt Niels Christian fra de andre friere i flokken, eller også har han bare været overordentligt heldig. For den 22. juli 1815 blev han og Kirstine Harpøth gift i Nees Kirke.


Som du nok har gættet, er det her, min familie har navnet Harpøth fra. Og det er sjovt, for min slægt stammer faktisk slet ikke fra Kirstine Harpøth, men derimod fra Niels Christians første kone. Tænk, at jeg har mit mellemnavn, fordi min oldefars oldefar scorede opad for 200 år siden.

Commentaires


    © 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

    bottom of page